PREIKE FRAME   -   AWR Competitions: Pulpit Rock Church

Puplit Rock is one of the most impressive natural spectacles in Norway. Every year thousand of visitors from all over the world go on a long hiking trip to visit the famous 10,000 year old rock formation. The impressive feature of this tourist magnet is the interaction between the people and the surroundings. The visitors can experience the unique nature, which is presented to them in its unadulterated clarity, without any barriers. The location ant its nature are both diverse and facinating. In addition to high, green mountain chains with ice glaciers and mountain lakes the Lysefjord sharply incises the landscape.



 

The new spiritual center on the Pulpit Rock, the PreikeFrame, is simply added to the landscape. It consists of a metal frame made of brass outlining the shape of a house. Stone benches of granite, the natural stone of the Preikestolen, are arranged parallel to each other in the frame, forming a middle course. In the rear part of the installation a free space is created that can be used for sermons or speeches. The frame is located in the center of the platform, measuring 11m in the width, 22m in the length and 16m in height. 

 

The aim of the design is to create a point of references for all visitors to the platform, regardless of their origin or religion. It is forming a space of faith, consciousness and reflection. The atmosphere and also the spirituality find themselves in the surrounding panorama and so the nature itself defines the most important parameter of the architectural view. The visitors of the PreikeFrame are incited to find themselves, God or spirituality, with the help of nature. Because the Preikestolen already offers everything that is required to atmospheric experience, the PreikFrame is just framing the nature in order to sharpen the viewers consciousness for this unique experience. There are no man-made barriers between the interior of the faith house and the nature, rather a connection and an exchange between architectural and natural spaces.

 

The aim of the design is to create a point of references for all visitors to the platform, regardless of their origin or religion. It is forming a space of faith, consciousness and reflection. The atmosphere and also the spirituality find themselves in the surrounding panorama and so the nature itself defines the most important parameter of the architectural view. The visitors of the PreikeFrame are incited to find themselves, God or spirituality, with the help of nature. Because the Preikestolen already offers everything that is required to atmospheric experience, the PreikFrame is just framing the nature in order to sharpen the viewers consciousness for this unique experience. There are no man-made barriers between the interior of the faith house and the nature, rather a connection and an exchange between architectural and natural space.

                                                                                                            (7vD - JUNI 2017)

 

 

 

You can take a look at the result here:  Link to the competition